Acasa -> Monede si bancnote -> Articole -> Cum imi pastrez dublurile monede

Cum imi pastrez dublurile monede

Va prezint mai jos modul in care imi pastrez dublurile; desigur se poate aplica si la colectia propriu-zisa, nu doar la dubluri.

Elementul de baza este o cutiuta de plastic lata de 22cm, inalta de 15cm si adanca de 7cm; este impartita in 4 ori 4 = 16 spatii in care se baga 16 sertarase albe care se pot scoate integral; cutia se gaseste la raioanele de scule ale hypermarket-urilor. Cutiile se pot lega intre ele prin niste gherute care exista pe toate lateralele; se pot lega atat orizontal (una langa alta) cat si vertical (una peste alta). In fotografia din stanga sunt 5 astfel de cutiute legate intre ele pe orizontala (2 albastre, 3 rosii integral si o parte dintr-o a patra rosie) stand pe o etajera prinsa direct in perete iar in dreapta un detaliu cu o cutie; pixurile le-am pus pentru a va putea da seama mai usor de dimensiuni (click pe orice imagine pentru varianta mare). Gherutele de cuplare sunt vizibile in partea stanga a pozei din dreapta; cele ale cutiei din dreapta se imbina cu cele ale cutiei din stanga.

In stanga este un detaliu cu cateva sertarase scoase din cutie; ele se trag afara integral si pot fi varsate usor in palma, pe masa samd; manerele din partea de sus a sertaraselor sunt ergonimic proiectate si permit atat apucarea usoara a sertarasului cat timp sta in cutie cat si manipularea sa ulterioara. De obicei sertarasele sunt din plastic transparent dar am vazut cateodata si variante din plastic opac; totusi chiar si in cazul celor din plastic transparent acest lucru nu este util; in mod normal monedele stau orizontal in sertarase si nu se poate privi prin sertarase, plus ca eticheta acopera spatiul prin care s-ar putea vedea.

O vedere mai de aproape cu trei sertarase scoase din cutii. Din nou pixul este prezent pentru a se putea intelege mai bine dimensiunile fiecarui sertaras. Fiecare sertaras poate contine pana la 100 de monede de dimensiuni normale; intra inauntru chiar si monede mari, cum ar fi cele de argint de 25 de grame (crown-sized) cum ar fi 5 lei 188x romanesti sau dolarii americani pre-1935; totusi e optim sa nu se incarce fiecare sertaras cu mai mult de 50-60 de monede pentru a gasi usor o anumita moneda cand o cautam si varsam sertarasul in palma sau pe o suprafata. In poza din dreapta este continutul sertarasului cel mai din stanga din poza din stanga; am numarat 70 de monede care incapeau lejer.

Sertarele vin fara nici un fel de etichete sau marcaje; etichetele au fost adaugate de mine pentru a putea identifica continutul fiecarui sertaras; se pot folosi fie etichete auto-adezive (solutia mai eleganta; in spatele pozei din stanga) fie etichete mai mici pe care de obicei se scriu preturile (arata mai putin bine; cateva role cu etichete de preturi sunt la fel in poza din stanga) sau se pot lipi bucatele de hartie cu scoci sau cu lipici; nu se poate scrie cu creionul sau cu pixul direct pe sertaras, eventual ar putea merge cu marker-ul dar se poate sterge usor. Fiecare isi aloca monedele la sertarase dupa cum crede de cuviinta; eu le-am pus pe tari; atunci cand dintr-o tara am 30-50 de dubluri ea ocupa singura un sertaras; cand am mai multe dubluri o tara poate ocupa doua, trei sau mai multe sertarase si impartirea o fac dupa ani sau dupa valori nominale. Tarile din care am mai putine dubluri le grupez impreuna pe criterii geografice in acelasi sertaras; de exemplu Letonia, Lituania si Estonia impart acelasi sertaras. Pe fiecare eticheta trec cu creionul codul ISO al tarii sau tarilor dinainte, precum si alte detalii in cazul tarilor care se intind pe mai multe sertarase; de exemplu in pozele de mai sus SU <= 1957 inseamna URSS monede emise inainte de 1957 inclusiv, DD este (fosta) Republica Democrata Germana iar PL <= 1Z sunt monede poloneze de sub un zlot (inclusiv). Pentru ca etichetele sunt scrise cu creionul la nevoie ele pot fi rescrise de mai multe ori.

Un loc bun pentru depozitarea acestor cutiute ar fi pe o etajera prinsa direct in perete; astfel nu ocupa spatii pretioase in dulapuri sau biblioteci si permite folosirea unor spatii care alfel nu ar fi folosit la nimic. In magazinele gen Bricostore, Praktiker se gasesc polite din PAL melaminat cu latimi de 20 de centimetri si lungimi diverse (60, 80, 120, 240 de centimetri) precum si suporti metalici in L pentru prins politele in perete. Cum cutiutele au o adancime de 7 centimetri raman 13 centimetri in fata cutiutelor unde se pot pune temporar diverse obiecte, depozita sertarasele scoase la care umblam samd.

Cam cat costa aceste lucruri: Cutia de 16 sertarase se vinde la preturi intre 9 si 16 lei in hypermarket-uri; sa zicem ca ar fi 15 lei. Socotind o medie de 50 de monede pe sertaras (varianta inghesuita) fiecare cutie ar putea contine 800 de monede iar socotind doar 25 de monede per sertaras in medie (varianta mai relaxata) ies 400 de monede pe cutie. Varianta cea mai 'basic' ar fi o singura cutie, etichete lipite cu scoci = 15 lei pentru 400 monede normal puse sau 800 inghesuite. O varianta mai avansata ar fi cu trei cutii si etichete auto-adezive (4 lei la raionul papetarie) = 49 lei pentru 1200 monede normal sau 2400 inghesuite. In fine, varianta cea mai profesionala ar fi cu sase cutiute (90 lei), etichete (4 lei), o polita de 120x20cm (25 lei), doua elemente metalice in L de fixare (10 lei), patru holz-suruburi cu dibluri ce prind elementii in perete si alte patru holz-suruburi care prind politele de elementi, cost total 129 lei pentru 2400 de mondede normal puse sau 4800 de monede inghesuite (aceasta din urma varianta e pozata in prima poza din acest articol, sus de tot; etajera de jos nu are legatura cu monedele, ea fiind folosita pentru carti).

Inainte de a folosi aceste cutiute am avut alta metoda de depozitare a monedelor dubluri: Cutiute rotunde de la filmele de 24/36 pozitii folosite la aparatele foto clasice (non-digitale). Daca aveti prieteni care folosesc astfel de aparate puteti obtine astfel de cutiute de la ei, daca nu poate si atelierele de procesare foto sa aiba unele nefolosite care sa le poata oferi gratuit. In fiecare cutie se pot pune pana in 30-40 de monede, depinzand de grosimea fiecareia; nu toate monedele incap in astfel de cutii ci cele de dimensiuni mai mici sau egale cu 100 lei din 1991-1996; peste 95% din monedele mondiale din metal comun incap in astfel de cutii. Ele se pot eticheta pe capac cu continutul lor, cel mai comod folosind etichete de preturi din rola. Costul - gratis daca aveti de unde sa obtineti astfel de cutiute. Acum personal folosesc aceste cutiute de filme doar pentru transportul monedelor dintr-o parte in alta, cand plec de acasa.


Click aici pentru intoarcere la lista de articole sau aici pentru pagina principala; daca v-a placut sau ati gasit interesant acest articol as aprecia daca mi-ati spune aceasta printr-un mail; tot pe mail sunt binevenite si corecturi, critici sau sugestii.