Acasa -> Monede si bancnote -> Articole -> Importanta definirii exacte a domeniului colectiei personale

Importanta definirii exacte a domeniului colectiei personale

Personal cred ca e importanta definirea exacta a domeniului de interes al colectiei personale, pentru a putea raspunde clar daca o anume moneda sau bancnota intra sau nu in aria de interes a colectiei personale si pentru a putea sa ne focalizam pe completarea colectiei in limitele sale clar definite.

Sunt mai multi parametri care pot defini cu exactitate ce colectionam; o sa incerc sa-i trec in revista mai jos pe cei mai importanti.

Monede, bancnote sau ambele? - ar fi prima intrebare. In plus in cazul monedelor exista alte cateva variatii, si anume monedele pot fi doar din metal comun, doar din argint sau atat din metal comun cat si din argint; mai exista desigur si monedele de aur sau platina dar acestea sunt peste bugetele marii majoritati a colectionarilor. Atat monedele cat si bancnotele pot aduce mari satisfactii ca obiecte de colectionat; personal le colectionez pe amandoua si nu am o preferinta clara.

Emisiuni de circulatie sau cele pentru colectionari? - valabil mai ales pentru monede. Personal inclin clar catre monedele care au circulat vreodata in viata de zi cu zi; monedele batute special pentru colectionari, mai ales cele de metal pretios, mi se par inutil de scumpe si de evitat. Personal colectionez ambele variante dar criteriile de pret (discutate mai jos) ma limiteaza practic la emisiunile de circulatie.

Monede antice, medievale sau moderne? - Primele doua categorii nu m-au interesat niciodata astfel ca nu am nimic de spus in privinta lor, avand zero experienta in acest domeniu. In ceea ce priveste monedele moderne, nu e foarte simplu sa spui cand se termina perioada medievala si cand incepe cea moderna; cam pe la 1800 ar fi o posibila granita dar ea poate varia in sus sau in jos de la stat la stat.

Geografic - se poate colectiona o anumita tara, o anumita regiune, un continent sau toata lumea. Personal consider ca a colectiona doar o singura tara (fie Romania, fie oricare alta) este un orizont prea ingust si recomand fie un continent intreg, fie toata lumea; personal colectionez monede si bancnote din toata lumea.

Temporal - putem alege monede sau bancnote fie dintr-un anumit an, fie dintr-un interval oarecare de ani fie dintr-o anumita perioada istorica; personal recomand orice interval, ramanand totusi in cadrul monedelor moderne; si intervale de genul 'de la 1900 pana acum' sau 'de la primul / al doilea Razboi Mondial incoace' sunt OK.

Valori nominale - Majoritatea colectionarilor aduna orice valoare nominala dar am intalnit si oameni care colectionau fie monede fie bancnote cu valoarea nominala 1.

Pretul de achizitie - Personal consider importanta limitarea clara a pretului pe care suntem dispusi sa-l dam pe orice moneda sau bancnota. La mine aceasta limita a fost de 1 dolar SUA pana acum vreo 4-5 ani, apoi am ridicat-o pana la 5 dolari; in practica voi plati aceste suma maxima de 5 dolari pe monede sau bancnote fie absolut exceptionale fie cu valoare de circulatie ce se apropie de aceasta suma. In cazul monedelor de argint ma intereseaza doar cele care o buna parte din pret este dat de valoarea intrinseca a argintului continut, adica prima peste 'bullion value' ar fi sa zicem de maxim 100%.

Aceasta din urma conditie, a pretului de achizitie, ma limiteaza clar la ce fel de monede si bancnote colectionez; datorita acesteia nu ma intereseaza emisiunile facut special pentru colectionari, atat cele din metal comun cat si cele din metale pretioase, acestea din urma avand prime peste valoarea metalului continut de 300-400% si mai mult.

Pentru a concluziona, definitia exacta a ce colectionez eu ar fi 'monede si monede de argint moderne (aproximativ dupa 1800) precum si bancnote din toata lumea care le pot obtine la maxim 5 dolari SUA (in cazul monedelor de metal comun si bancnotelor) sau la maxim 100% prima peste valoarea intrinseca (in cazul monedelor de argint)'. Puteti da si dvs. o definitie exacta a ce colectionati?


Click aici pentru intoarcere la lista de articole sau aici pentru pagina principala; daca v-a placut sau ati gasit interesant acest articol as aprecia daca mi-ati spune aceasta printr-un mail; tot pe mail sunt binevenite si corecturi, critici sau sugestii.