Acasa -> Monede si bancnote -> Articole -> Impresii de la Veronafil, decembrie 2009

Impresii de la Veronafil, decembrie 2009

Intre 11 si 13 decembrie 2009 s-a desfasurat cea de-a 113-a Veronafil, targul numismatic si filatelic de la Verona, cel mai important targ din Italia; in fiecare an sunt programate doua editii, cea de primavara in mai si cea de toamna in noiembrie (in 2009 aceasta din urma fiind impinsa pana in decembrie).

Am fost si eu acolo in doua zile, sambata 12 decembrie si duminica, 13 decembrie. Targul a fost deschis inca de vineri, 11 decembrie. Spre deosebire de marea majoritate a targurilor mari, accesul este gratuit in toate zilele. Targul se desfasoara in doua hangare mari ale complexului expozitional din Verona (VeronaFiere) si anume pavilioanele 10 si 11. Unul din pavilioane este dedicat filateliei iar celalat monedelor, bancnotelor si surprizelor Kinder (!).

In pavilionul dedicat monedelor erau circa 250 de vanzatori; cifra am dedus-o dupa numarul de ordine pe care il avea fiecare stand sau masa; de asemenea era indicat in dreptul fiecarei mese si numele dealer-ului sau al firmei respective precum si tara de origine. Cam 75% dintre vanzatori erau italieni, restul din diverse tari cum ar fi Germania, SUA, Austria sau chiar tari mai exotice precum Turcia sau Bahrain (un domn imbracat in costumul traditional arab, alb). Cum vorbesc bine italiana nu am avut probleme in a ma intelege cu vanzatorii localnici dar chiar si pentru cei ce nu stiu italiana nu e o problema, majoritatea inteleg rezonabil de bine si o a doua limba - engleza, germana sau franceza.

Marea parte a monedelor oferite erau puse in holders si puse in clasoare; pe fiecare holder era trecuta tara, valoarea si pretul monedei, in timp ce de obicei bancnotele erau ambalate individual in folii de plastic puse vertical in tavite; si in acest caz fie pretul era mentionat individual pe fiecare folie de plastic, fie teancurile de folii erau grupate in tavite pe preturi (2 euro, 3 euro samd...). Aproape fiecare vanzator avea fie mai multe astfel de cataloage cu monede, fie mai multe tavite cu folii de bancnote. In plus monedele cele mai de pret erau prezentate in cutii de prezentare orizontale de catifea acoperite cu geam; si in acest din urma caz preturile erau indicate la fiecare moneda in parte prin niste hartii puse sub monede. Un lucru pe care il apreciez la targurile din afara este prezenta preturilor la toate monedele sau bancnotele oferite, atat cele la bucata cat si cele vrac.

Mai erau si relativ putini (poate vreo 25-30 din totalul de 250) comercianti care ofereau si monede sau bancnote vrac; e vorba fie de bancnote circulate in ladite, fie bancnote necirculate neambalate in folii in tavite sau prezentate in teancuri unul langa altul, fie monede vrac in cutii sau sub forma de gramajoare direct pe masa. Cum aceasta este zona mea de interes (monede si bancnote mondiale comune) de la acest fel de vanzatori am luat marea majoritate a monedelor cumparate de la targ.

La targ se plateste doar cash, nici vorba de a plati cu cardul; exista bancomate in zona pentru cine ramane in pana de bani numerar. Eu am plecat cu 1300 de euro la mine din care am cheltuit la targ putin peste 600 astfel:

Oricum pana la urma mi-a placut targul si a meritat drumul. Aparatul foto nu l-am avut la mine deci nu am poze sa va arat dar gasiti poze pe site-ul organizatorilor: click aici. Editia viitoare va fi intre 21 si 23 mai 2010.

Acum niste informatii practice daca va doriti sa ajungeti acolo. De la gara din Verona se ajunge la VeronaFiere in 20 de minute de mers alert sau 25 de minute de mers normal; exista si un autobuz urban care face traseul dar personal nu cred ca merita; de la gara este un bulevard care se indreapta spre sud dupa ce subtraverseaza liniile de cale ferata si se merge pe el pana la targ. Din Bucuresti se poate zbura fie la Verona (BlueAir), fie la Milano Malpensa (Lufthansa Italia, Tarom, Alitalia, Malev), fie la Bergamo (WizzAir), fie la Venezia Marco Polo (Tarom, Malev) fie la Treviso (WizzAir); din Constanta la Bologna (RyanAir); din Cluj la Treviso sau Bergamo (ambele WizzAir); din Timisoara la Treviso sau Bergamo (ambele WizzAir); din Arad la Verona (WizzAir); din Suceava la Venezia Marco Polo (BlueAir). Variante sunt foarte multe si biletele cumparate din timp (circa 2 luni inainte) pot fi foarte ieftine, in jurul a 50 de euro dus/intors cu toate taxele incluse. Transportul cu trenul de la Venezia sau Milano la Verona costa circa 6 euro la trenuri Regionale; sunt de evitat trenurile mai rapide Eurostar Italia care de exemplu pe Venezia - Verona costa 17 euro pentru 1.30 ore fata de Regionale care sunt 6 euro pentru 2 ore.


Click aici pentru intoarcere la lista de articole sau aici pentru pagina principala; daca v-a placut sau ati gasit interesant acest articol as aprecia daca mi-ati spune aceasta printr-un mail; tot pe mail sunt binevenite si corecturi, critici sau sugestii.