Acasa -> Monede si bancnote -> Articole -> Un alt fel de redenominare

Un alt fel de redenominare

Cand scriu articolul (in 2016) se implinesc 11 ani de la redenominarea leului din 2005, cand 10.000 de lei vechi (LV) au devenit un leu nou (LN), disparand patru zerouri. Va propun in acest articol un alt scenariu, in care s-ar fi taiat cinci zerouri.

In sistemul monetar al leului nou (LN) care exista acum eu vad doua probleme. Mai intai faptul ca avem bancnote de 1 si 5 lei care clar nu ar fi trebuit sa fie bancnote (sunt de o valoare prea mica) ci monede. Apoi monedele de 1 ban si, intr-o oarecare masura, cea de 5 bani nu sunt utile, fiind valori prea mici; practic doar moneda de 10 bani are o oarecare utilitate.

Haideti sa ne imaginam o altfel de denominare, care ar fi taiat cinci zerouri din leu in loc de patru; voi denumi acest leu ipotetic leu greu (LG). Deci sa ne intoarcem in timp in iulie 2005 si sa presupunem ca se introduce acest leu greu. Eu as vedea utile monede de 1, 2 si 5 bani grei (corespunzand la 10, 20 si 50 de bani noi) sa zicem din otel placat cu bronz, apoi 10 si 20 bani grei (corespunzand la 1 si 2 lei noi) din alama si 50 de bani noi (corespunzand la 5 lei noi) bimetalica. Bancnote ar putea sa fie 1, 2, 5, 10, 20 si 50 lei grei (echivalentul a 10 pana la 500 lei noi).

Mergem si mai departe si putem sa ne imaginam pentru moneda bimetalica de 50 de bani grei un program de emisiuni comemorative, modelat dupa State Quarters din SUA; hai sa-l botezam "Judetele Romaniei" prin care s-ar emite cate un 50 de bani grei comemorativ pe trimestru pentru fiecare din cele 40 de judete, in ordine alfabetica; astfel in intervalul iulie-septembrie 2005 ar fi fost 50 de bani comemorativ "Judetul Arad", apoi octombrie-decembrie 2005 "Judetul Arges" si asa mai departe. Temele pentru aceste monede comemorative s-ar fi putut alege la nivel judetean prin concursuri de proiecte, vot popular etc; cele 40 de judete s-ar fi terminat in vara lui 2015. Aceste monede comemorative s-ar fi emis in paralel fata de 50 de bani grei obisnuita.

Si acum avantajele si dezavantajele acestei idei, asa cum le percep eu, subiectiv:

Avantaje

Dezavantaje

In concluzie, cel putin in felul cum vad eu lucrurile avantajele ar fi fost mai mari decat dezavantajele; personal cred ca am ratat un moment bun atunci in 2005 si ca lucrurile s-ar fi putut face altfel.

O reactie primita pe mail de la dl. Iulian Valu: Intr-adevar avantajele ar fi fost mai multe decat dezavantajele: Sistemul 1-2-5; monedele devin si ele importante; programul pentru emisiuni comemorative si educarea unei noi generatii de viitori colectionari le consider cele mai importante avantaje. Propun ca pe monedele comemorative pentru fiecare judet sa fie ales un monument istoric pe avers, iar pe revers o personalitat e marcanta nascuta in acel judet. Pe monedele de valoare mai mare sa fie reprezentati domnitorii si regii Romaniei.


Click aici pentru intoarcere la lista de articole sau aici pentru pagina principala; daca v-a placut sau ati gasit interesant acest articol as aprecia daca mi-ati spune aceasta printr-un mail; tot pe mail sunt binevenite si corecturi, critici sau sugestii.