Acasa -> Monede si bancnote -> Articole -> Voi merge la Numismata Munchen 2010

Voi merge la Numismata Munchen 2010


Important: Acest articol a fost scris pe 2 ianuarie 2010; intre timp am fost la acest targ si impresiile mele se gasesc in alt articol iar acest articol nu mai este de actualitate; totusi nu l-am sters pentru ca poate fi de interes pentru o eventuala planificare a unei excursii la alt targ din viitor.

Pe datele de sambata, 6 martie si duminica, 7 martie se va desfasura la Munchen Numismata Munchen 2010, unul dintre cele mai mari targuri europene de profil; gasiti aici lista celorlalte targuri importante din 2010. Personal nu am fost niciodata la un targ Numismata dar am citit ca acest targ de la Munchen e cel mai mare din familia celor 4 targuri Numismata (celelalte fiind Frankfurt, Berlin si Viena). Sambata orele de functionare sunt 9.30 - 17 iar duminica doar 9.30 - 15; taxa de intrare este de 6 euro o zi sau 9 euro ambele zile. In 2009 au fost 250 de vanzatori, de fapt dealeri profesionisti din intreaga lume. Intentionez sa merg anul acesta acolo, daca mai vrea sa vina cineva scrieti-mi si poate mergem impreuna. Costurile pentru cineva este din zona Munteniei si zboara din Bucuresti sunt astfel:

Transport aerian - Lufthansa zboara de la Bucuresti - Otopeni catre Munchen - Franz Joseph Strauss nonstop de 3 ori pe zi; tariful lor pentru bilete cumparate cu vreo luna anticipatie este de 101 euro, toate taxele incluse. Din pacate acest tarif implica dusul si intorsul in zile diferite; dus si intors in aceeasi zi costa 349 euro. Ca urmare se poate pleca sambata, 6 martie dimineata din Bucuresti cu intoarcere duminica, 7 martie dimineata din Munchen. Biletul de avion trebuie cumparat cu anticipatie altfel tariful de 101 euro nu va mai fi disponibil; nu se poate spune pana cand acest tarif va fi disponibil; exista un numar fix de locuri alocate in fiecare avion acestui tarif si cand se vand toate tariful nu mai este disponibil. Eu personal mi-am cumparat deja biletul pe 2 ianuarie, direct de pe site-ul Lufthansa folosind cardul meu de debit romanesc.

Actualizare 19 ianuarie: Articolul l-am scris pe 2 ianuarie; incepand de astazi, 19 ianuarie tariful de 100 de euro nu mai este disponibil la Lufthansa. Mai exista bilete la 140 euro la Tarom, tot in zilele de sambata (dusul) si duminica (intorsul).
Actualizare 29 ianuarie: Tariful de 100 de euro e din nou disponibil la Lufthansa, in conditiile de mai sus.
Actualizare 12 februarie: Din nou nu mai sunt disponibile bilete de 100 de euro la Lufthansa. Ramane varianta cu Tarom.

Transport local - MVV este organizatia care guverneaza transportul local. De la aeroport la targ se ajunge in sub o ora schimband un tren local cu unul sau doua autobuze; itinerarele exacte sunt pe site-ul lor. Tariful pentru un bilet de o zi, valabil pana a doua zi dimineata la ora 6, este de 10.4 euro pentru un adult sau 18.8 euro pentru pana la 5 adulti ce calatoresc impreuna si acopera toate formele de transport - tren local, autobuz, tramvai. Biletul de transport local se cumpara la sosire pe aeroport.

Intrare la targ - 6 euro; se cumpara acolo. Total cheltuieli - 101 + 10 + 6 = 117 euro pentru un adult; suma scade putin pentru mai multi oameni ce merg impreuna, putandu-se profita de biletul de transport local de 18.8 euro pentru mai multi oameni; astfel pentru 4 oameni ar fi 101 + 18.8/4 + 6 = 111 euro de persoana.

Orarul ar fi cam asa: Sambata dimineata ora 7 plecare din Bucuresti, sosire la 8 la Munchen; cumparat bilet de tren/autobuz, o ora pe drum, sosire pe la 9.30 la targ, exact cand acesta se deschide; stat la targ pana la inchidere, ora 17; apoi program de voie prin oras (biletul de o zi permite un numar nelimitat de calatorii) cu vizitarea centrului, plimbare samd (doar daca e frumos si nu ploua); candva seara, sa zicem ora 22-23, inapoi spre aeroport.

Noaptea de sambata spre duminica se doarme in aeroport la Munchen; este un aeroport bun pentru dormit (vezi aici diverse review-uri si ghiduri despre dormitul la Munchen); cum toata calatoria se face doar cu un rucsacel in care se tin documentele, banii precum si monedele/bancnotele cumparate acesta se foloseste drept perna sub cap. Dormitul in aeroport este o practica larg practicata; acolo vor fi zeci de alti oameni care fac fix acelasi lucru. Terminalul aeroportului este o zona intens patrulata de politie si nu se petrec furturi cu violenta. Duminica la 9 dimineata e zborul inapoi spre casa cu sosire la 12 la Otopeni. Eventual in loc de dormit in acea noapte se poate lua o carte, un ziar, laptop samd pentru citit. Evident exista si varianta dormitului la hotel, costurile incepand de la 30 de euro de persoana pentru camera de hostel cea mai basic; se mai adauga inca 10 euro pentru inca un bilet de o zi dar exista avantajul ca se mai poate merge la targ si a doua zi, duminica. Eu personal prefer varianta economica cu dormit in aeroport.

Daca mai e cineva interesat scrieti-mi si putem sa mergem impreuna; e mai placut asa. Desigur daca doriti sa stati la hotel e OK, putem pleca impreuna de la Otopeni si va puteti intoarce cu un alt zbor duminica samd. Eu o sa merg oricum chiar si singur, avand deja biletul de avion cumparat; e o oportunitate care e pacat sa fie scapata iar 117 euro cost total mi se pare un pret rezonabil. Totusi pretul de 100 de euro dus-intors cu toate taxele la avion nu va mai fi oferit mult, probabil deja la inceputul lui februarie va fi tarziu. Dat fiind faptul ca este intre sambata ora 7 si duminica ora 12 nu se consuma deloc din concediu.


Click aici pentru intoarcere la lista de articole sau aici pentru pagina principala; daca v-a placut sau ati gasit interesant acest articol as aprecia daca mi-ati spune aceasta printr-un mail; tot pe mail sunt binevenite si corecturi, critici sau sugestii.