Acasa -> Monede si bancnote -> Articole -> A colectiona dupa tip sau dupa an

A colectiona dupa tip sau dupa an

Personal cunosc doua mari feluri de a colectiona monede - dupa tip si dupa an, dupa cum urmeaza:

A colectiona dupa tip (in engleza: by type) inseamna a-ti propune sa obtii cate un exemplar din fiecare tip de moneda, indiferent de anul emisiunii. Aici 'tip' inseamna o anumita varianta de moneda si nu valoare nominala; de exemplu in Romania de dupa Revolutie au fost doua tipuri de 10 lei vechi, si anume 1990-1992 si 1993-1996, deci intr-o colectie dupa tip vor apare doua astfel de monede, prima din 1990-1992 (orice an, nu conteaza) iar a doua din 1993-1996 (la fel orice an, nu conteaza); practic monedele de acelasi tip dar din ani diferiti difera doar prin anul emisiunii si nimic altceva. In domeniul monedelor moderne din toata lumea, o astfel de colectie dupa tip ar avea cam 14,000 - 15,000 de tipuri de monede.

A colectiona dupa an (in engleza: by year) este mult mai complex si inseamna a-ti propune sa aduni cate o moneda din fiecare an de emisiune al fiecarui tip; in exemplul de mai sus ar intra in colectie 10 lei din 1990, 1991, 1992, 1993, 1994, 1995 si 1996. O colectie dupa an este mult mai voluminoasa decat una dupa tip; fie geografic fie temporal trebuie sa fie limitat pentru ca o colectie de monede moderne din toate tarile cred ca ar avea peste 100,000 de monede, mult prea mult pentru oricine; ca urmare colectiile dupa an sunt practice fie doar pentru tari individuale, grupuri de tari sau maxim un continent, nu mai mult.

O varianta si mai complexa a colectionarii dupa an este cea dupa an si monetarie, care considera diferite monedele batute in acelasi an la monetarii diferite; se aplica doar catorva tari (Germania, Statele Unite, India, Franta...) care aceeasi moneda in acelasi an poate sa fi fost batuta la mai multe monetarii, identificate in clar sau prin simboluri pe moneda.

Nu se poate spune care din felurile de a colectiona mai sus e mai bun sau mai rau; ca o opinie personala am inclinat intodeauna catre colectionarea dupa tip care odata este relativ mai simpla, reducand cu un ordin de marime numarul monedelor de colectionat, este mai usor de gestionat si apoi este si mai relevanta, neexistand zeci de monede lafel diferentiate doar prin ani. In plus si calitatea monedelor dintr-o colectie dupa tip este mai buna; o moneda care arata mai rau o putem inlocui ulterior cu una intr-o stare mai buna de acelasi tip dar din alt an, pe cand intr-o colectie dupa an noua moneda mai buna va sta langa cea veche.


Click aici pentru intoarcere la lista de articole sau aici pentru pagina principala; daca v-a placut sau ati gasit interesant acest articol as aprecia daca mi-ati spune aceasta printr-un mail; tot pe mail sunt binevenite si corecturi, critici sau sugestii.