Acasa -> Monede si bancnote -> Articole -> Cataloagele Pick

Cataloagele Pick

Ca si cataloagele Krause cataloagele Pick grupeaza in mai multe volume toate bancnotele emise vreodata in lume. Numele lor oficial este Standard Catalog of World Paper Money si sunt editate in Statele Unite de aceeasi editura care editeaza si cataloagele Krause, si anume Krause Publications.

Exista trei volume ale acestor cataloage, fiecare volum avand mai multe editii. Primul volum, numit 'Specialized Issues', contine bancnote si insemne monetare altele decat bancnotele obisnuite, si anume emisiuni de urgenta (notgeld), emisiuni ale unor banci sau companii private, guverne sau autoritati locale sau militare samd; personal nu l-am folosit, domeniul meu de interes fiind bancnotele emise de guverne pentru circulatie nationala. Volumul al doilea, numit 'General Issues' contine bancnotele obisnuite emise de la inceputurile bancnotelor in fiecare tara pana in 1960 iar volumul al treilea, numit 'Modern Issues' bancnotele emise de la 1961 incoace. Editiile din volumul intai apar la 3-4 ani odata, cele din volumul al doilea cam odata la doi ani si cele din volumul al treilea aproximativ anual. Volumele al doilea si al treilea sunt cele mai folositoare colectionarului obisnuit de bancnote.

Cataloagele au format aproximativ A4 si un numar de 900 - 1150 de pagini de hartie de grosime normala; sunt la fel de groase ca si cataloagele Krause de monede secolul XX care au 2000 de pagini dar hartie mai subtire. Spre deosebire de cataloagele Krause care au in titlu anul ce urmeaza (adica '2009 Standard Catalog of World Coins' este tiparit in vara lui 2008), cataloagele Pick nu au acest an, diferitele editii fiind identificate doar dupa numarul editiei. In poza din stanga jos este editia a noua (2000) din volumul doi (bancnote pana in 1960) iar sus sunt editiile a noua (2003) si a treisprezecea (2007) din volumul trei (bancnote din 1961 pana in zilele noastre); la editia mai noua s-a renuntat la mentionarea faptului ca este volumul trei. Editiile curente sunt a douasprezecea (noiembrie 2008) pentru volumul doi si a cincisprezecea (iunie 2009) pentru volumul trei. Link-urile respective la amazon.com ar fi aici pentru volumul al doilea sau aici pentru volumul al treilea.

In cadrul fiecarui catalog tarile sunt prezentate alfabetic; la fiecare tara bancnotele sunt prezentate pe sisteme monetare si in cadrul fiecarui sistem monetar pe serii de emisiune. Mare parte din bancnote (peste 90%) au si imagini micsorate alb-negru ale ambeleor fete; cateva bancnote au doar imagini cu o fata iar alte cateva nu au deloc imagini. Pentru fiecare tip de bancnota se da numarul Pick, valoarea nominala, o scurta descriere textuala care cuprinde culorile si elementele grafice, anul sau anii de emisiune, cine a tiparit bancnota si apoi preturi pentru trei stari de conservare pentru diversele versiuni ale fiecarei bancnote. Spre exemplificare bancnota de 5 Lempiras Pick# 63 a fost tiparita intre 1978 si 1994, culorile dominante fiind negru, albastru inchis si verde-oliv; pe fata stema statului e in stanga, portretul lui Morazan in dreapta iar pe spate batalia de la Trinidad. Exista versiuni cu serii normale, rosii si maro si se dau cotatii in trei stari de conservare (VG = Very Good, VF = Very Fine si UNC = Uncirculated) pentru fiecare dintre versiuni.

Preturile de lista ale acestor cataloage sunt 80 de dolari pentru volumul al doilea si 55 de dolari pentru volumul al treilea. Ca si in cazul cataloagelor Krause ele se pot cumpara in Romania de la librariile online din Statele Unite; in articolul cu cataloagele Krause am descris modalitatile de comanda, plata si livrare de la Amazon.com care le ofera cu reduceri de 35-40% fata de pretul de lista.


Click aici pentru intoarcere la lista de articole sau aici pentru pagina principala; daca v-a placut sau ati gasit interesant acest articol as aprecia daca mi-ati spune aceasta printr-un mail; tot pe mail sunt binevenite si corecturi, critici sau sugestii.