Ban de metal (rar de hartie) care are sau a avut curs legal pe teritoriul
unui stat
Sa o lam deci pe rand: Ban de metal (rar de hartie) - intr-adevar, marea majoritate a monedelor sunt de metal, fie metale comune fie metale pretioase; totusi au existat de-a lungul timpului si monede facute din alte materiale; in Japonia chiar spre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial s-au emis monede din lut ars iar in Romania in 1917 Ministerul Finantelor a emis niste insemne monetare de hartie de mici dimensiuni, cu valori de 10, 25 si 50 de bani pe care unii le considera 'monede de hartie'.
Urmeaza partea importanta din definitie: care are sau a avut curs legal. Am ingrosat cuvintele 'curs legal' pe care le consider foarte importante; aceasta notiune de 'curs legal' diferentiaza monedele de diverse alte jetoane, medalii, discuri de metal samd. Puterea de 'curs legal' este de obicei data de o banca centrala de emisiune sau un guvern; astfel nu pot fi monede insemnele emise, de exemplu, de companii private.
Ultima parte din definitie: pe teritoriul unui stat; moneda trebuie sa aiba sau sa fi avut curs legal pe intreg teritoriul unui stat si nu doar intr-un oras sau o regiune; astfel jetoanele ce au avut curs legal doar in anumite orase nu pot fi clasate drept monede. In plus acel stat trebuie sa fi existat in mod real ca stat, fie recunoscut international sau nu; Transnistria e un exemplu de stat care nu este recunoscut international dar el factual exista si a emis monede care circula in mod real pe teritoriul sau. Nu pot fi considerate monede acele discuri de metal emise in numele unor state ce fie pur si simplu nu exista, fie de fapt sunt subdiviziuni (regiuni) ale altor state.
Practic, o moneda are de obicei imprimate clar atat denumirea statului sau guvernului emitent cat si valoarea nominala in cifre si unitatea monetara (dolari, centi, lire, lei, bani samd...) in litere; sunt unele monede care nu au unitatea monetara in litere (mai ales emise inainte de 1945).
Discutia ar putea avea doar o tenta pur teoretica daca n-ar interveni si un aspect practic: In ultima vreme am vazut tot felul de facaturi care pretind a fi monede dar fie nu sunt sub nici o forma monede, fie sunt monede dar personal cred ca ar fi mai bine de evitat. Aceste emisiuni private se adreseaza colectionarilor de monede si incearca sa-i pacaleasca sa le includa in colectiile lor. Iata cateva exemple de facaturi care nu sunt monede mai jos:
Astfel de anunturi apar din cand in cand in ziare; mizeriile acestea nu au avut si nu vor avea vreodata curs legal pe teritoriul vreunui stat si nu sunt sub nici o forma monede ci simple discuri de metal gravate; sunt la fel de autentice ca un petic de hartie pe care o firma aplica niste desene colorate si le numeste apoi 'bancnote'. La limita ar putea fi numite 'medalii'. Cei care le-au produs stiu foarte bine asta dar spera sa pacaleasca oamenii mai putin avizati prin aceste descrieri mincionase. De obicei firmele care pun in vanzare aceste bucati de metal se ascund in spatele unor casute postale, eventual si cu nume care 'suna bine'... vezi si exemplul acesta cu 'Muzeu Galerie'; dealtfel aceeasi companie, 'Muzeu Galerie', isi face acum reclama cu alta mizerie - o asa-zisa moneda care ar comemora 20 de ani de la Revolutie, din nou numita 'moneda' in descriere desi nu este sub nici o forma o moneda.
Tot prezentate drept monede sunt si aceste discuri de metal care pretind a fi 'probe de euro in numele Regatului Unit'. Aiurea! Sunt simple bucati bimetalice de metal, turnate de o companie particulara si inscriptionate cu motive care aduc vag cu design-ul pieselor euro; de remarcat valoarea nominala trecuta ca E in loc de EURO; trecerea cuvantului EURO ar fi insemnat fals de moneda si ar fi trimis autorii direct in puscarie.
Alta moda care a explodat recent este emiterea de 'monede' in numele unor teritorii care fie pur si simplu nu exista, fie exista cu adevarat dar sunt parti ale altor natiuni si in mod real folosesc moneda acestora; in aceasta pagina: http://www.joelscoins.com/nationsnon.htm sunt prezentate zeci de astfel de non-monede 'emise' de diverse teritorii fanteziste, in realitate produse de diverse firme private si vandute la preturi astronomice considerand ca valoreaza fix cat metalul (comun, in multe cazuri) continut in ele.