Acasa -> Monede si bancnote -> Articole -> Cum imi pastrez colectia de bancnote

Cum imi pastrez colectia de bancnote

Colectia de bancnote mi-o pastrez in folii de material plastic, la randul lor bagate in bibliorafturi. Atat foliile cat si bibliorafturile sunt obisnuite, din comert; foliile se gasesc ceva mai greu totusi.

Foliile sunt cu deschidere laterala, format A4 si sunt ceva mai groase si putin mai rigide decat cele obisnuite; au deschiderea pe partea lunga si in plus au un mic buzunar lat de circa 5cm care acopera deschiderea si impiedica caderea continutului. Foile se vand la pachete de cate 10, la un pret intre 12 si 16 lei pentru 10 bucati; se gasesc la magazinle Metro iar mai demult se gaseau si la Carrefour, dar aici n-am mai vazut de vreo 2 ani. In octombrie 2016 se gaseau in Diverta Online la 8.75 lei setul de 10; acesta este link-ul pentru produs valabil atunci. In imaginea din stanga este un set de 10 foi, nedesfacut; pe eticheta scrie: Folii protectie cu buzunar 110mc, 10 buc/set. Intr-o folie incap de obicei 3 sau 4 bancnote; doar in cazuri exceptionale, cu bancnote foarte inalte, incap doar 2. Fierastraul metalic este conceput pentru a taia lemnul; este important sa aiba o lama groasa si rigida, maner doar pe o singura parte si dinti relativ rari si mari; acest fierastrau il incing la aragaz si cu el lipesc spatiile dintre bancnote.

Incep prin a indeparta capacelul metalic de la un arzator al aragazului; dau apoi drumul la gaz, aprind focul si rezulta o flacara albastra-galbena inalta cam 10cm. Incing in aceasta flacara fierastraul de lemn, tinandu-l de manerul de plastic si plimbandu-i lama inainte si inapoi prin flacara; prima data, cand se pleaca de la temperatura camerei sunt necesare vreo 30 de secunde de stat cu fierastraul pe flacara, apoi odata incins cate 7-10 secunde sunt suficiente intre doua seturi de lipituri. In fotografie apare doar fierastraul stand pe aragaz; in realitate il tin in mana si il plimb de-a lungul flacarii; se poate distinge si flacara, cu o usoara nuanta de albastru.

Cand trebuie sa pregatesc o folie incep prin a aranja bancnotele in folie, una langa alta; pun apoi folia (cu bancnotele inauntru) pe o fata de masa impaturita la marginea unei suprafate dure, cum ar fi o masa; aparatoarea laterala o las deschisa si in jos. Este foarte important ca aparatoarea (buzunarul) lateral sa fie deschisa si in jos, altfel nu se vor mai putea scoate bancnotele ulterior! Pentru a face lipitura apas lama fierastraului pe spatiul dintre bancnote. Dozand atat incingerea potrivita, cat si apasarea potrivita se poate obtine o lipitura eleganta si uniforma; lipitura se face cu bancnotele inauntru, ele neavand nimic de suferit in urma acestei proceduri. Cu o incingere a fierastraului se pot face 2-3 lipituri, adica exact cate sunt necesare pentru o foaie; apoi se pune din nou fierastraul in flacara, se incinge din nou vreo 10 secunde, se schimba foaia si se repeta procesul. Eu fac cate 10-20 de foi odata; e important ca operatia sa se faca cu ferestrele deschise iar dupa trebuie parasita o vreme camera respectiva deoarece se formeaza niste mirosuri neplacute de la plasticul incins. E nevoie de mai multe incercari pana cand se poate doza eficient atat incingerea fierastraului cat si forta apasarii. Stiu ca exista si masini speciale care fac aceste lipituri, doar ca eu nu am vazut sau folosit vreodata o astfel de masina. In fotografia din stanga este o foaie in curs de lipire iar in dreapta alta foaie gata facuta; ambele sunt cu buzunarasul deschis si in jos.

Pentru rezultate mai bune se pot folosi si aparate de lipit pungi; modele de tipul Impulse Sealer PFS 200 costa undeva pe la 60-80 de lei pentru cel de 20 de centimetri, suficient pentru latimea unei folii.

La final foliile se baga in bibliorafturi obisnuite, din comert; intr-un biblioraft incap intre 100 si 150 de foi, in functie de grosimea biblioraftului, deci undeva intre 350 si 550 de bancnote. Eu folosesc acest sistem de circa 12 ani si nu am observat nici o deteriorare a calitatii bancnotelor tinute astfel. In fotografia din stanga sunt doua bibliorafturi cu bancnote, unul inchis si altul deschis.


Click aici pentru intoarcere la lista de articole sau aici pentru pagina principala; daca v-a placut sau ati gasit interesant acest articol as aprecia daca mi-ati spune aceasta printr-un mail; tot pe mail sunt binevenite si corecturi, critici sau sugestii.