Fie ca ne place sau nu, tara noastra nu are o istorie bogata in ceea ce priveste monedele. Sistemul nostru monetar national a inceput doar la 1867, mult mai tarziu decat multe alte tari, monedele comemorative (le exclud aici pe cele din aur) au lipsit aproape cu desavarsire astfel ca o colectie dupa tip ar putea cuprinde doar circa 150 de tipuri de monede care au circulat vreodata in Romania; marea majoritate sunt usor de gasit astfel ca orizontul unei astfel de colectii este destul de ingust.
Nici o colectie dupa data nu este mult mai cuprinzatoare; fiecare tip de moneda a fost batut doar in putini ani, cu o buna parte din tipuri batute doar intr-un singur an, astfel ca ne lipseste diversitatea pe care o au alte tari unde diverse tipuri de monede au fost batute zeci de ani. La noi recordul de ani de emisiune pentru o moneda este de doar 6 ani - monedele de 20, 50 si 100 lei emise intre 1991 si 1996! Deci si o colectie dupa data probabil ca ar cuprinde doar vreo 250, poate 300 de monede.
Ca urmare am vazut ca interesul celor care colectioneaza Romania se indreapta fie spre mici variatiuni in matritele monedelor, cautand sa identifice subtipuri cu diferente minuscule intre ele, fie spre acele monede care sunt mai rare (3 bani 1954, 1 sau 2 lei 1952) care ajung la niste preturi pe care personal le consider astronomice.
In schimb daca ne deschidem orizontul spre alte tari, domeniul de colectionat creste foarte mult; chiar si numai la un continent avem de zeci de ori mai mult material iar daca alegem toata lumea probabil ca ar fi de vreo suta de ori mai multe monede. Monedele straine sunt mult mai diversificate, mai interesante si au mult mai multe povesti de spus decat cele romanesti; o colectie se poate porni mult mai usor si practic nu se termina niciodata, pastrand deschis interesul pentru colectionare.