Acasa -> Monede si bancnote -> Articole -> De ce nu folosesc cuvantul 'numismatica'

De ce nu folosesc cuvantul 'numismatica'

Majoritatea persoanelor care colectioneaaza monede si/sau bancnote se definesc ca 'numismati', iar pasiunea lor o numesc 'numismatica'. Personal cred ca acesti termeni sunt gresit folositi si ar trebui inlocuiti cu 'colectionari de monede/bancnote' respectiv pasiunea ar fi 'colectionarea' si nu 'numismatica'; dealtfel in tot site-ul meu nu am folosit nicaieri (cu exceptia acestui articol) cuvintele 'numismat' sau 'numismatica'.

De ce cred asta: Sa vedem cum defineste Dictionarul Explicativ al Limbii Romane cuvantul 'numismatica':

Numismatica - Disciplina auxiliara a istoriei, care se ocupa cu istoricul monedelor, al medaliilor vechi etc., studiind evolutia acestora din punctul de vedere al formei, al gravurii, al baterii, al circulatiei etc., precum si documentele continand date referitoare la monede.

Deci stiinta numismaticii este o ramura a istoriei si termenul de 'numismat' il putem folosi pentru a caracteriza o persoana la fel cum am folosi termeni ca istoric, biolog, matematician - deci o persoana invatata/erudita care are vaste cunostinte in acest domeniu.

Din pacate in vorbirea curenta se face confuzie cu termenul de 'colectionar de monede'... cineva poate sa aiba destule monede stranse acasa fara a fi numsimat (cazul majoritatii colectionarilor) sau poate sa fie numismat fara sa aiba nici o moneda pe acasa - la fel cum sa zicem un antropolog nu are nici un schelet pe acasa :-) dar isi cunoaste foarte bine domeniul sau. Si desigur sunt si cazurile, mai rare, de oameni care sunt atat colectionari, cat si numismati.


Click aici pentru intoarcere la lista de articole sau aici pentru pagina principala; daca v-a placut sau ati gasit interesant acest articol as aprecia daca mi-ati spune aceasta printr-un mail; tot pe mail sunt binevenite si corecturi, critici sau sugestii.