Acasa -> Monede si bancnote -> Articole -> Cataloage de monede online

Cataloage de monede online

Am fost intrebat de cateva ori daca exista cataloage de monede si bancnote online.

Cataloagele Krause sunt disponibile legal doar sub forma de carti si nu online. In schimb aceeasi editura care publica aceste cataloage, si anume F+W Media / Krause Publications, are si un site care contine sub forma de baza de date tot materialul ce se gaseste in toate editiile cataloagelor Krause, acoperind perioada de timp de la 1601 pana in prezent; site-ul se numeste numismaster.com si voi prezenta mai jos un scurt ghid de utilizare a lui.

Exista trei posibilitati de accesare a site-ului: Fara a fi inregistrat, ca utilizator inregistrat gratuit si ca utilizator inregistrat platitor. Chiar si fara a fi inregistrat se afiseaza destul de multe informatii; ca utilizator gratuit poti vedea in plus poze mai mari si detalii ale monedelor iar ca utilizator platitor (nu am folosit niciodata aceasta facilitate) se pot vedea inclusiv cotatiile de pret. Personal recomand folosirea site-ului in mod utilizator inregistrat gratuit; inregistrarea este rapida si se foloseste dand click pe link-ul Register din dreapta-sus.

Site-ul se foloseste dand click pe butonul Find my Coin aflat in bara de butoane de sus, in stanga; se deschide o fereastra care are la sectiunea numarul 2, numita Enter details about your coin cinci campuri, dintre care patru sunt de folos. Ele sunt, in ordine:

Tipic se introduce mai sus la cautare tara, valoarea nominala (e suficient sa se introduca valori prescurtate; cel mai bine pentru Afghanistan ar fi Afg iar pentru 25 de piastres am putea folosi 25 p); anul merita introdus doar cand valoarea nominala in tara respectiva a fost emisa de multe ori.

Dupa ce s-au introdus valorile de cautare dorite se apasa butonul Find my Coin si se ajunge la o pagina cu rezultate; in functie de criteriile de cautare, pot fi intre zero si cateva mii de rezultate; cand sunt mai multe rezultate ele vor fi afisate in pagini de 20 si se poate naviga intre pagini folosind Prev, Next sau numarul paginii, toate aflate ceva mai sus de rezultatele propriu-zise. Daca sunt zero rezultate inseamna ca ceva din criteriile de cautare a fost introdus incorect. In pagina-exemplu din stanga am cautat: tara New Zeal, valoarea nominala shil si anul 194; semnificatia este: Monede din Noua Zeelanda, valoarea de 1 shilling (fara 1 in fata - valoarea nominala de 1 e bagata asa) emise intre 1940 si 1949. S-au generat trei rezultate; doua dintre ele au poza in timp ce al treilea nu. Fiecare rand contine urmatoarele informatii: Numarul KM#, poza fata/verso (optional), valoarea nominala, anul/anii baterii, material, descriere avers/revers si linkuri.

Pana aici nu a contat daca am folosit un utilizator inregistrat sau nu; mai departe in schimb conteaza, pagina cu detalii a fiecarei monede e accesibila doar utilizatorilor inregistrati. Dand click pe View details la prima moneda obtinem pagina din stanga; sunt niste poze mai mari precum si ceva mai multa informatie despre moneda respectiva; unele monede au si mai multe perechi de poze. Din observatiile mele cam 92-94% din monede au si poze, doar restul de 6-8% neavand poze.

Pentru a face o noua cautare avem doua optiuni: Putem accesa Refine search care ne va permite sa modificam parametrii ultimei cautari (se vor completa tara/valoarea/anul/km# care au definit ultima cautare, urmand sa modificam ce avem nevoie) sau se poate incepe de la zero cu o cautare noua apasand din nou pe link-ul Find my coin.


Click aici pentru intoarcere la lista de articole sau aici pentru pagina principala; daca v-a placut sau ati gasit interesant acest articol as aprecia daca mi-ati spune aceasta printr-un mail; tot pe mail sunt binevenite si corecturi, critici sau sugestii.