Acasa -> Monede si bancnote -> Articole -> Cum imi pastrez colectia de monede

Cum imi pastrez colectia de monede

Colectia de monede mi-o pastrez in cartonase bagate in foi de plastic transparente; atat cartonasele cat si foile sunt special facute pentru asta.

Sa incepem cu cartonasele. In engleza se numesc 'holders' sau in engleza americana 'two by two's' ori '2x2's' de la faptul ca sunt patrate cu latura de 2 toli (5 centimetri). Ele sunt de fapt cartonase de 4 pe 2 inci (10 pe 5 centimetri) cu o taietura pe mijloc care permite indoirea lor; cand sunt indoite gaurile de pe cele doua parti se suprapun una peste cealalta. Cartonasele sunt albe lucioase pe exterior si acoperite cu o foita foarte subtire de plastic pe interior; cand sunt indoite aceasta foita tine moneda astfel incat sa nu cada. Exista doua feluri de cartonase, auto-adezive sau nu; cele auto-adezive pot fi folosite doar o singura data, odata indoite nemaiputand fi desfacute astfel ca moneda poate fi scoasa doar distrugand cartonasul si cele normale, fara adeziv, care pot fi refolosite de multe ori dar nu tin moneda inauntru atat de bine ca cele adezive. Preferinta mea este pentru cele normale, avantajul refolosirii lor de oricate ori fiind mult, mult mai important decat usorul dezavantaj al monedei care poate sa joace inauntru. In poza din stanga cartonasele din randul de jos sunt neindoite si nescrise, asa cum se livreaza de catre producator; cel din stanga este cu fata interna (acoperita de foita subtire de plastic) in sus iar cel din dreapta cu fata externa in sus; este vizibila la cel din dreapta taietura care permite indoirea cartonasului. In randul de sus sunt cartonase indoite si scrise de mine.

Cartonasele vin cu gauri de diferite dimensiuni; cele americane pe care le folosesc eu vin in sapte dimensiuni, corespunzator celor sapte monede de circulatie care s-au emis in ultima suta de ani in Statele Unite. Aceste dimensiuni sunt: Dime (10 centi, 18 milimetri diametru), Cent (19 mm), Nickel (5 centi, 21 mm), Quarter (25 centi, 24 mm), Small Dollar (dolari de dupa 1979, 26 mm), Half Dollar (30 mm) si Large Dollar (dolari dinainte de 1976, 38 mm). Nu toate dimensiunile sunt la fel de folosite pentru o colectie de monede mondiale; cele mai folosite sunt Quarter, Small Dollar si Dime. Procentual, la colectia mea am folosit cartonase astfel: Dime (18%), Cent (9%), Nickel (16%), Quarter (28%), Small Dollar (20%), Half Dollar (6%), Large Dollar (3%). In poza din stanga sunt toate cele sapte dimensiuni, cu cate o moneda din tipul respectiv; randul de jos primele patru dimensiuni si randul de sus ultimele trei. Am pus monedele pe (si nu in) cartonase pentru a ilustra potrivirea cu dimensiunea gaurii; cand monedele se baga in cartonase ele se pun pe partea cealalta.

Cartonasele pot fi lasate albe sau pot fi scrise, atat cu creionul cat si cu pixul normal sau pixul cu gel. Personal imi scriu cartonasele pentru a descrie moneda continuta; pe fiecare cartonas trec pe fata tara emitenta (codul ISO), numarul de ordine al monedei in cadrul fiecarei tari, numarul km#, valoarea nominala a monedei, data cand am adaugat-o in colectie, de la cine o am (codificat) precum si anul emisiunii; toate elementele in afara de an sunt trecute cu pixul negru cu gel (nu se schimba niciodata) iar anul e scris in creion; cand gasesc o moneda de acelasi tip dar din alt an in stare mai buna decat ce am deja in holder inlocuiesc vechea moneda cu cea noua, sterg cu guma vechiul an si scriu din nou in creion anul nou. In fotografie este o foaie din biblioraftul cu Africa; in randul de sus sunt doua cartonase partial scoase iar alte doua le-am scos de tot si desfacut. Exemplu de codificare pentru prima moneda din randul al patrulea de sus (al doilea de jos), cea cu dromaderii: DJ1, Djibouti, prima moneda pe care o am din tara respectiva; 26, km# 26; 100F, o suta de franci; 23.3.02SE, dobandita pe 23 martie 2002 de la SE (exista un fisier care echivaleaza aceste coduri de una sau doua litere cu numele persoanelor de unde am obtinut monede pentru colectia mea; in particular SE == Salih Ezer, un colectionar britanic), 2004, anul scris in creion pentru a putea fi schimbat; dealtfel evident nu aceasta este moneda pe care am dobandit-o in 2002 (ea fiind emisa in 2004) ci candva dupa 2004 am inlocuit prima moneda de acelasi tip, care arata mai rau, cu aceasta.

Aceste cartonase se baga in foi de plastic transparent cu buzunarase, special facute pentru ele; foile au o capacitate de 20 de cartonase, grupate pe 5 randuri orizontale a cate 4 cartonase pe rand si sunt aproximativ de dimensiunea A4, incapand comod in bibliorafturi. Cartonasele se baga in buzunarase pe partea de sus a acestora; in partea de jos este o taietura de forma unei jumatati de cerc care permite impingerea lor afara din buzunaras cand cartonasul trebuie scos. Cartonasele nu pot sa iasa singure. La randul lor aceste foi transparente se pot grupa cam cate 20-25 intr-un biblioraft obisnuit astfel ca un biblioraft are o capacitate de 400 - 500 de monede. Foile americane pe care le-am folosit au gauri de prindere incompatibile cu bibliorafturile romanesti dar se pot da gauri usor in ele cu un dispozitiv de gaurire obsinuit. In poza din stanga sunt doua foi, cea din dreapta cu gaurile originale iar cea din stanga cu doua gauri suplimentare (partea de jos a randului doi si partea de sus a randului patru) facute de mine pentru a intra in bibliorafturile noastre; in dreapta, teanc de 100 de foi, teanc de 100 de cartonase si o sticla de jumatate de litru pentru a intelege mai bine dimensiunile.

Exista in vanzare si bibliorafturi (clasoare) speciale pentru aceste foi dar personal consider ca nu merita, bibliorafturile obisnuite care se gasesc la supermarket-uri contra cativa lei mergand foarte bine; eu personal numesc aceste bibliorafturi 'clasoare'. Clasoarele se pot depozita unul peste altul, in limita a 5-6 bucati; un astfel de clasor normal incarcat cu 500 de monede cantareste cam 3-4 kilograme. In stanga este un clasor deschis; in dreapta acelasi clasor deschis la prima pagina, alt clasor inchis cu vreo 20 de pagini de monede precum si fiul meu Matei, foarte curios sa vada ce face tati :-)

Cat costa aceste lucruri. Eu am cumparat online mai multe mii de cartonase si foile aferente de la Brooklyn Gallery, o firma din New York; livrarea a fost prin posta in SUA si mi le-am carat singur in Romania in bagajul de cala la avion. Cartonasele sunt la Coin Holders -> Stalpe Type Coin Holders se vand la pachete de o suta si costa 1.77 dolari suta sau 1.70 dolari suta de la 5 pachete de aceeasi dimensiune in sus. Foile sunt la Coin Storage -> Coin pages and wallets sub numele de 'Gallery Vinyl 20 pocket coin page' si se vand atat individual la 60 de centi (de la 10 foi in sus) sau 52 de centi (de la 25 de foi in sus) cat si in teancuri de 100 la 45 de dolari teancul, 41.25 dolari (de la 3 teancuri in sus) sau 38.25 dolari per teanc (de la 6 teancuri in sus). Cartonasele se comanda per dimensiuni; tineti seama de procentele mentionate mai sus cand alegeti dimensiunile; de exemplu pentru 2000 de monede cele de dimensiunea mica (dime) ar trebui sa fie de 0.18 * 2000 = 360 adica 4 pachete de o suta.

Astfel costul brut pentru 2000 de monede ar fi 20 * 1.77 (cartonasele) + 1 * 45 (100 de foi) = 80.40 de dolari sau circa 240-250 de lei iar pentru 6000 de monede ar fi 60 * 1.70 (cartonasele) + 3 * 41.25 (300 de foi) = 225.75 dolari sau circa 700 de lei. Aceste sume poate par mari dar trebuie raportate la numarul de monede - o colectie de sase mii de monede este una foarte mare, care ar incapea in vreo 12-14 clasoare; 700 de lei pentru toate personal mi se pare foarte rezonabil. Oricum la aceste costuri se adauga taxele de expeditie; firma respectiva percepe 10 dolari pentru livrarea in SUA, deci costul total pentru livrarea in SUA si caratul in tara in bagajul personal ar fi de o suta de dolari; probabil ca ei livreaza direct si in Romania dar costurile ar fi probabil substantial mai mari, poate peste 40 de dolari; trebuie intrebati direct. In caz ca vreti sa rugati pe cineva sa va aduca din State trebuie avut in vedere ca atat foile sunt grele iar cartonasele sunt atat grele cat si voluminoase; un pachet de 100 de cartonase cantareste intre 200 si 300 de grame (cele pentru monede mici cantaresc mai mult, avand mai putin carton taiat pentru gaura) iar 100 de foi cantaresc circa 3 kilograme, astfel materialele pentru 2000 de monede cantarind circa 8 kilograme si ocupand cam un sfert dintr-o valiza iar pentru 6000 de monede masa e de 24 de kilograme si ocupa aproape o valiza intreaga.

Desigur ca aceste foi si cartonase se pot cumpara si de la alte firme din Statele Unite, din Europa sau chiar din Romania dar aceste preturi sunt imposibil de gasit in afara Statelor Unite; chiar si la o taxa de transport de 30 de dolari tot cred ca e mai ieftin de cumparat de acolo. In plus chiar firma respectiva ofera zeci de alte tipuri de cartonase, foi si multe alte accesorii pentru colectionarea monedelor si bancnotelor. Eu doar am prezentat aici felul in care imi tin eu colectia si de unde mi-am procurat aceste accesorii, personal fiind foarte multumit.


Click aici pentru intoarcere la lista de articole sau aici pentru pagina principala; daca v-a placut sau ati gasit interesant acest articol as aprecia daca mi-ati spune aceasta printr-un mail; tot pe mail sunt binevenite si corecturi, critici sau sugestii.