Acasa -> Monede si bancnote -> Articole -> Numerele Pick

Numerele Pick

Numerele Pick reprezinta pentru bancnote ceea ce numerele Krause (km#) reprezinta pentru monede, si anume posibilitatea de a identifica in mod unic o bancnota. O buna parte din ideile enumerate in articolul de mai sus despre numerele km# se aplica si la numerele Pick.

Numerele se obtin din cataloagele Pick. De obicei se foloseste prescurtarea P mare urmat de numarul Pick, astfel de exemplu bancnota curenta de 1 leu 2005 din circulatie este 'Romania Pick# 117' sau mai simplu 'Romania P 117'.

Si numerele Pick au variante, identificate dupa litere mici; de exemplu pentru pagina de catalog din stanga, bancnota olandeza de 5 guldeni din 1966 (Pick 90) are trei variante: Pick 90a este pe hartie gri, Pick 90b pe hartie alba cu serie in dreapta-jos iar Pick 90c tot hartie alba dar serie in dreapta-centru cu caractere mai mici. Fiecare din aceste subtipuri pot avea cotatii diferite (FV inseamna Face Value, adica valoarea nominala a bancnotei). Pentru alte bancnote se pot folosi variante cu litere pentru diversi ani de emisiune sau orice alte caracteristici (diferente) suficient de minore pentru a nu merita un numar Pick nou; si bancnota de 10 guldeni 1968 Pick 91 are doua versiuni, Pick 91a si 91b. Pe de alta parte celelalte bancnote de pe pagina, cum ar fi 25 de guldeni 1971 Pick 92, nu au variante.


Click aici pentru intoarcere la lista de articole sau aici pentru pagina principala; daca v-a placut sau ati gasit interesant acest articol as aprecia daca mi-ati spune aceasta printr-un mail; tot pe mail sunt binevenite si corecturi, critici sau sugestii.